… per José Mª Ortiz Olmos

foto 7

Si em pose en lloc del lector, no es deu ter molt pesat l’escriptura en el llibret i que siga interessant. Es sol·licita de mi, que conte les meues vivencies pasades en esta falla. Ara que s’ha complit 25 anys des que es va fundar la Falla Ceramista Ros – José MªMortes de Lerma.

Corría l’any 1977 un dia de San Josep, el barrí començava a prendre forma,moltes finques de les que estan, encara no s’havien fet, i el carrer estava per asfaltar. Al carrer, els xiquets, per aquells temps, jugaven a la pilota o les boletes, o fent-se casetes en rajoles de les obre colindants.

No tardà en ficar-se mans a l’obra alló del “Pensat i fet”. 1 encara no sé cóm se mos va ocorrir, en caixes de cartó i paper, començarem a fer per als xiqets una falleta infantil per a passar el rato, i divertir la jovenalla.

En un cantoner de la falla deia “Esta falla està varilla per falta de calderilla”, en atre cantó ficava “Primer Premi”, més avall “Objectiu indiscret” i ficavem un tub pera mirar, i darrere una fotografia d’una actriu nueta i una caixeta que posava “Deposite moneda”.

Els veïns, persones majors, transeünts, i tot el que s’acostava feia la seua aportació. Total. Va ser un exit.

Ab els diners els xiquets compraren traca; al meu balcó posarem música valenciana; i per la nit la Cremà.

Aquella falla no s’acabava mai de cremar-se, ja que els veïns començarem a traure trastos vells, cadires, taules, fustes i cartons, i les flames arribaven tan altes que l’any següent es planta a Ceramista Ros-José Ma Mortes Lerma la primera falla de veritat autoritzada per la Junta Central Fallera.

Un grup de pares i veïns s’ajuntàrem i comença l’hitoria de veritat de la falla, que ara fa els 25 anys, en mig de tanta necesària transició alla per l’any 1977.

Al llarg de nostra andançaa pels camins que mos ha portat la falla, hem pogut col·laborar en la festa en moltes i diverses facetes. Actes oficials, teatre valencià, presentacions, quadres plastics, cavalcades, i tot tipus de divertiment que segur que recordareu.

Uns quants fallers posàrem 1000 pessetes per barba, Pepico (el tesorero) replegà els els diners, i comprarem una vaquilla, i “a fugir toquen”, era la falla més divertida de tot el sector.

En una ocasió tinguérem l’honor de rebre a la Fallera Major de Valencia i la seua Cort d’Honor i… sèquito, pera jugar ab la vaquilla al nostre casal. Aquell va ser el primer any que una Fallera Major de la nostra falla formava part de la Cort d’Honor de la Fallera ma­jor de Valencia, la Sta. Ana Villuendas Pe­reira.

En atra ocasió I’Agrupació mos en­carrega fer en la nostra falla la Preselecció de la Cort d’Honor de la Fallera Major de Valencia, i un grup de dones i homens … “la brigada de xoque” sempre estavem a punt per a treballar; es convertí en una nit inoblidable, que es finalitza ab ‘actuació del Titi. I els sopars de gastronomia!, que més que concursar lo que feiem era posar-se cegos de menjar. Mare meua!… quantes meravelles culinarias. I ab el germanor tastavem tot lo que s’oferia de tot cor.

Quan es tractava deis infantils es preparava xocolatades dia sí i dia tamé. No podem deixar de recordar als forners honorífics de la nostra falla, Paco i Pepita. Aquells pans de llet, aquells panscremats, i tantes vegades que han ajudat a fer més dolça qualsevol celebració de la nostra falla. Done ací un bes i un abraç per a estos amics incomparables.

Són tantes persones les que podriem nomenar, que no acabariem mai. I cauriem en l’error d’oblidar-se de tants fallers que han fet tot per la falla pera concloure en el desig de la presidencia a bon lloc, i fer que esta falla fóra coneguda en tot el món faller.

Els concursos de paelles, les maselatas, els monuments de la falla, lluïr el tratge de valenciana en tots els passacarrers i anar a l’ofrena a peu pera portar a la Verge els més bonicos clavells …

Estos són els ingredientes per a la festa fallera. I que no mas falte de res.

I gracies a este llibret, per deixar-me escriure un poquet

De lo que la falla ha fet, per omplir el cor sanser!.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s